1. Kennismaking

Tijdens ons kennismakingsgesprek is de klik het meest belangrijk. Ik hoor graag over de reden dat jullie op zoek zijn naar een doula, wat jullie verwachtingen zijn en wat ik voor jullie zou kunnen betekenen. We leren elkaar kennen, praten over de zwangerschap tot nu toe en over jullie verwachtingen van de geboorte en eventuele eerdere ervaringen. Ik zal jullie uitleggen waar mijn begeleiding uit bestaat en wat ik jullie zal bieden. Ons kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend.

2. Verdieping

Als jullie hebben aangegeven mij als doula te kiezen, volgen er nog 2 gesprekken. Tijdens dit 2de gesprek zullen we ons meer gaan verdiepen in de wijze waarop jullie de bevalling ontspannen en met vertrouwen kunnen ervaren. Welke voorbereiding hebben jullie zelf al gedaan en welke kennis zouden jullie nog willen hebben over de fysiologie tijdens de baring. We bespreken eventuele ervaringen van de vorige keer en wat jullie anders zouden willen. Onder andere houdingen, massages, tegendruk, welke wijze van communiceren en interventies komen aan bod. Ook is er ruimte voor angsten en onzekerheden en hoe ik jullie daarin kan helpen. Indien er een partner is, bekijken we samen hoe wij de moeder als team kunnen ondersteunen. Tevens bespreken we het geboorteplan en het emotioneel ondersteuningsplan en de wijze waarop dit opgesteld kan worden. 

Tijdens het 3de gesprek zullen wij gewenste onderwerpen nog wat uitdiepen en samenvatten. We kunnen nogmaals de houdingen doornemen, tegendruk, massages en communicatie. We nemen het geboorteplan en emotioneel ondersteuningsplan door. Is er nog iets veranderd sinds ons vorige gesprek? Ook nemen we de praktische zaken door, zoals de wachtperiode, ons contact en het belmoment.

3. De wachtperiode

De laatste weken van de zwangerschap breken aan en we hebben wellicht nog intensiever contact. Het is altijd goed om mij te bellen / appen / of emailen. Wellicht zijn er nog vragen, onzekerheden of is het gewoon fijn om even te praten en aanmoediging te krijgen. Vanaf week 37 zal ik op wacht gaan en ben ik 24/7 oproepbaar. Uiteraard mag je mij ook altijd oproepen als je eerder dan week 37 bevalt!

4. De geboorte

Dit is het moment waar we op hebben gewacht: de geboorte van jullie kindje. Ik ben er voor jullie zodra jullie mij nodig hebben. De gehele bevalling blijf ik bij jullie en zal niet eerder weg gaan totdat jullie kindje is geboren en jullie gesetteld zijn. Ik pas mijn zorg aan aan jullie, zodat jullie de bevalling ontspannen, rustig, krachtig en op jullie eigen manier kunnen ervaren.

5. Verwerking en een nieuw leven

Tijdens de kraamweek kom ik graag bij jullie langs om jullie kindje weer te bewonderen, te horen hoe het met jullie gaat en na te praten over de bevalling. Na een aantal weken (indien er geen postpartum uren gewenst waren) kom ik voor een afrondend bezoek. Dit gesprek draagt bij aan het verwerken van het geboorteproces. Ik overhandig jullie het geboorteverhaal (optie in extra pakket) wat jullie een houvast zal bieden bij de afronding van dit proces.

“Doula’s don’t empower women, they empower themselves, but having a doula helps”