Een doula biedt ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door vrouwen. De continu aanwezigheid van een ervaren vertrouwenspersoon die emotionele steun geeft, heeft een positief effect op de bevalling, pijnbeleving en de bevalervaring van een vrouw. Een doula blijft gedurende de gehele bevalling aan jullie zijde. 

Vanaf de zwangerschap help ik jullie door informatieve en emotionele ondersteuning te geven, zodat er met vertrouwen wordt gekeken naar het moment van de bevalling. Ik help jullie te ontdekken wat jullie opties en mogelijkheden zijn, waar jullie je prettig bij voelen en waarbij ik jullie kan ondersteunen tijdens de bevalling. Mijn wens is vrouwen de mogelijkheid te geven met minder spanning en meer vertrouwen in de kracht van hun eigen lichaam een kindje ter wereld te brengen. Voor vrouwen is vaak het grootste deel van het geboorteproces een kwestie van vrijheden zoeken: de vrijheid om zichzelf te zijn en alle emotionele en fysieke remmingen en verwachtingen los te laten. Deze vrijheid zorgt voor een van de krachtigste gevoelens van empowerment. Iedere vrouw verdient een omgeving waarin ze zich veilig voelt en waarin ze zich realiseert, misschien intuïtief, dat ze zichzelf kan zijn.

Tijdens de bevalling zorg ik voor praktische, empathische en morele ondersteuning die aansluit bij jullie wensen en behoeften. Ik ben niet ter vervanging van een partner; ik ben er om jullie als team te versterken. Ik ben een niet-medische ondersteuner. We versterken elkaar, vullen elkaar aan en we hebben allemaal hetzelfde doel: een bevalling waar je positief op terug kijkt en een gezond kindje.
Doula ondersteuning is, per definitie, persoonlijk. Door de dynamische samenwerking met de moeder en partner kan ik mijn zorg steeds naar wens aanpassen. Ik wijk niet van jullie zijde. Ik help jullie te ontspannen, ik help jullie met het aannemen van verschillende houdingen, ik moedig jullie aan, ik wil dat een vrouw zichzelf kan voelen en mijn wens is dat jullie liefde en warmte voelen om dit bijzondere moment te beleven. Ik ben een luisterend oor bij angsten en problemen en geef handvaten om hier mee om te gaan. Bij de verwerking van situaties die anders liepen zullen we de gemiste momenten herbeleven om de ervaring volledig te maken. Het is nooit zeker hoe een bevalling gaat lopen, maar wat ik belangrijk vind is dat een vrouw zich gehoord heeft gevoeld, is meegenomen in het proces en indien mogelijk keuzes heeft aan kunnen geven. Hoe het ook zal gaan, de zekerheid die ik jullie kan bieden is dat ik jullie ondersteun als jullie mij nodig hebben en ik bij jullie blijf vanaf het begin van de bevalling totdat jullie je kindje in jullie armen hebben.

“Giving birth should be your greatest achievement, not your greatest fear”